46. Skok čez kožo

pišite nam Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Skok čez kožo poteka po ustanovljenem ceremonialu. Stanovski kolegi se glede na starost in izkušnje zberejo pri omizjih, ki jim pravimo tablice. Na čelu tablic so starešine, ki predstavljajo kolege iz tablic in v njihovem imenu tudi govorijo. Najimenitnejši člani so v častni, slavni tablici na čelu katere je častni, slavni, visoki in nezmotljivi prezidij. Bolj izkušeni in starejši člani, so znani kot ˝stare bajte˝, so v slavi desni tablici, mlajši in manj izkušeni člani ali ˝krokarjih˝ pa v slavni levi tablici. Na čelu slavnih tablic sta slavna kontrapika, novince, to je ˝bruce˝ pa vodi slavni brucman. Ostali funkcionarji na skoku so še: kantor, fiskus in vunbacitel. Kantor skrbi za petje, fiskus za pijačo in vunbacitelj za red in izpolnjevanje ukazov.

Prezidij ima neomejeno moč: ukazuje, nagrajuje in kaznuje. Nagrada je ˝štempel˝ to je kozarec vina, kazen pa ˝siljenje˝ s kozarcem navadne, v hujših primerih pa slane vode. Če kazen s siljenjem ne zaleže, vunbacitelj odstrani kršitelja. Kontrapika in brucmajor imajo govore ali ˝raporte˝ in v njih kritično in na času primeren način obravnavajo aktualne zadeve iz družbe, stroke in šole po možnosti tako, da tisti, ki so jim osti namenjene, te tudi zaznajo.

Osrednji del skoka čez kožo je sprejem novincev. V dvorano pridejo v gosjem redu, oblečeni v svečane rudarske uniforme in z rudarskimi svetilkami. Uniforma in svetilka sta simbola stanu, gosji red pa spomin na ozke jamske hodnike. Skok se opravi tako, da novinec stopi na sod, pred katerim dva starejša člana skupnosti držita kožo, pove svoje generalije in geslo, odgovori na eventualna vprašanja, spije vrček piva in skoči čez kožo k svojemu botru, ki ga opaše s kožo. Novinec tako dobi svojega zaščitnika, ki mu naj svetuje pri delu in življenjskih stiskah. Ko vsi novinci opravijo skok, dajo svečano zaobljubo, da bodo pošteno opravljali svoj poklic in spoštovali tradicije stanu. Temu sledi razglasitev o sprejemu v družbo stanovskih kolegov in prezidija.

Danes so osnovni nameni skoka čez kožo: ohraniti tradicijo, mlajšim kolegom saditi kali stanovskega tovarištva, starejšim pa omogočiti prijetno srečanje. Skok je tudi priložnost, kjer naj bi se vzpostavila vez med botrom in novincem, vez ki naj zagotovi, da bodo botri svoje znanje in modrosti posredovali mlajšim kolegom in novince motivira za predanost poklicu in prenos tradicije na rodove, ki bodo prišli za nami.

Zlati sponzorji

Srebrni sponzorji

Bronasti sponzorji

Facebook

Sponzorji

Želite biti tudi vi sponzor Skoka čez kožo? V zahvalo vam nudimo oglas na spletni strani www.skokcezkozo.si  in na samem kraju prireditve, torej v GH Union v Ljubljani.

Kontakt

Naravoslovnotehniška fakulteta
Organizacijski odbor Skoka čez kožo
Aškerčeva 12
1000 Ljubljana
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.